Премини към основното съдържание

Федералната статистическа служба на Русия изучава опита на НСИ в електронното преброяване

Публикувано на: 02.02.2012 - 15:30
Делегация на Федералната статистическа служба на Русия (РОССТАТ), водена от нейния ръководител Александър Суринов, беше на двудневно посещение в Националния статистически институт. Основната цел на посещението бе да се проучи опита на НСИ в подготовката и провеждането на електронното преброяване на населението, от което се възползваха и се преброиха успешно 41% от българските граждани през февруари 2011 г.
Г-н Суринов посети област Велико Търново, където се срещна с областният управител г-н Пенчо Пенчев и заместник кмета на община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков и се запозна с опита на България в производството и използването на регионалната статистика за разработването на стратегически документи за социално-икономическо развитие. При срещата си с медиите ръководителят на РОССТАТ определи електронното преброяване като уникално постижение на българската статистика и съвременен метод, чрез който се спестяват средства и се постига по-високо качество на статистическите данни. Руските статистици изразиха желание да почерпят опит от България, която е член на ЕС и по отношение на новите европейски стандарти в областта на статистиката.
По време на посещението бяха набелязани нови конкретни теми и области за обмен на добри статистически практики между НСИ и РОССТАТ.