Премини към основното съдържание

Кампания „Годишна отчетност 2011” беше представена пред медиите

Публикувано на: 10.01.2012 - 17:00
Стартирането на кампанията за приемане на Годишни финансови отчети на фирмите беше представено на съвместна пресконференция на Националния статистически институт и Националната агенция по приходите. Участници в пресконференцията бяха Диана Янчева, директор „Бизнес статистика” в НСИ и Боряна Георгиева, директор „Обслужване” в НАП.
Диана Янчева представи информация за началото на кампанията - за първите 10 дни са се регистрирали над 3500 фирми, а първия отчет за годината е подаден в 9.35 часа на 1 януари. Тя обърна внимание на съвместните усилия за намаляване на административното натоварване на фирмите и доброто сътрудничество между двете институции при реализирането на съвместния проект за единна входна точка при подаването на годишни отчети за дейността.
Госпожа Янчева още веднъж подчерта, че за Националния статистически институт 2012 г. ще бъде година на бизнеса и предоставянето на електронни услуги за българските фирми. За разлика от 2011 г. когато приоритет беше преброяването на населението и демографската статистика, през тази година, основните задачи на НСИ ще бъдат свързани с предоставянето на услуги, чрез които се улеснява бизнесът при подаването на данни и възможност да го правят по Интернет.
Годишните отчети на фирмите за 2011 година могат да се подават по интернет в онлайн режим в Информационна система „Бизнес статистика” или на хартия в Териториалните служби на НАП до 2 април 2012 година за физически и юридически лица, съставящи баланс и до 2 май включително за физически и юридически лица несъставящи баланс.
Информационна система „Бизнес статистика” ще работи през целия период 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.