Премини към основното съдържание

НСИ изпрати представител и на Антарктида

Публикувано на: 10.01.2012 - 10:50
Националният статистически институт изпраща свой представител като член на 20-тата юбилейна българска експедиция на Антарктида. Иглика Трифонова от пресцентъра на НСИ пътува с третата група полярници, които ще пребивават на българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от 20 януари до 1 март 2012 г. Там Иглика, която отговаря за Връзките с обществеността на Българския антарктически институт, ще се включи и в научен проект, изследващ биоразнообразието на Ледения континент и ще взима ДНК проби от тюлени.
Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев сподели, че тази година осем дами участват в българската експедиция, а биологичният проект за генетично-популационни изследвания на морските бозайници е първи по рода си в тази част на Антарктида.
Това е второто посещение на Иглика Трифонова на Ледения континент. Преди 6 години тя участва като фотограф в състава на 14-тата българска експедиция. Сега ще се включи като изследовател, а в свободното си време може да организира преброяване на пингвините и тюлените. Иглика носи знамето на Националния статистически институт, което ще се развее на българската база и ще постави началото на реализиране на Националната статистическа програма за българската територия на континента.