Премини към основното съдържание

Наблюдение на работната сила през 2012 година

Публикувано на: 06.01.2012 - 11:45
През 2012 г. Националният статистически институт продължава да провежда Наблюдението на работната сила, което е най-голямото регулярно извадково статистическо изследване, провеждано в домакинствата. Изследването осигурява текуща информация за икономическата активност, заетостта и безработицата на населението в съответствие с регламентите на Европейския парламент и на Съвета, и на Европейската комисия.
Наблюдението на работната сила се извършва от анкетьори от териториалните статистически бюра на Националния статистически институт, които се легитимират със служебна карта. Те посещават домакинствата по определен график и провеждат интервю, като попълват отговорите на лицата в специално подготвена за изследването анкетна карта, съдържаща въпроси относно икономическата активност на членовете на домакинството.
Домакинствата, които трябва да бъдат анкетирани при Наблюдението на работната сила - 19.5 хил. за едно тримесечие, се избират на случаен принцип въз основа на информацията, получена при преброяването на населението. Участието на всяко избрано домакинство е от изключително важно значение за точността на получаваните резултати.
През 2012 г. към Наблюдението на работната сила е включен допълнителен модул на тема „Преход от работа към пенсиониране”. Обект на анкетиране ще бъдат лицата на възраст от 50 до 69 навършени години.
Допълнителна информация за Наблюдението на работната сила е достъпна на сайтовете на НСИ (https://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26) и Евростат (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/employment_unemployment_lfs/introduction).
Опазването на тайната на получените данни и използването им само за статистически цели е гарантирано съгласно чл. 25, 26 и 27 от Закона за статистиката.
Националният статистически институт предварително изразява своята благодарност към домакинствата, които с участието си в Наблюдението на работната сила, съдействат за получаването на достоверна статистическа информация за пазара на труда.
Въпроси, свързани с участието на домакинствата в изследването, могат да се отправят към методолозите в ЦУ на НСИ, отдел „Статистика на труда”, както и към експертите от териториалните статистически бюра.