Премини към основното съдържание

Стартира кампания ”Годишна отчетност – 2011”

Публикувано на: 30.12.2011 - 14:25
За четвърта година Националният статистически институт осигурява възможност на бизнеса да представи годишните си отчети за дейността по електронен път. През 2011 година от тази възможност се възползваха почти 85% от фирмите.
Основните предимства на електронния начин на отчитане са:
- спестяване на време и средства на фирмите за подаване на формулярите;
- повишено качество на получената информация чрез заложени логически и аритметични контроли в Информационна система „Бизнес статистика”
- съкращаване на сроковете за обработка на данните;
Ползите са много - намаляване на натоварването и на бизнеса, и на администрацията, използване на съвременните технологии, по-надеждна и навременна информация, необходима на цялото общество.
Информационна система „Бизнес статистика” ще бъде активирана в 00.00 часа на 1 януари 2012 година и ще бъде достъпна за въвеждане на данни до 24.00 часа на 31 март за нефинансовите предприятия, съставящи баланс, а за едноличните търговци – до 30 април 2012 година.
Информационната система ще работи 24 часа в денонощието, включително и в почивните дни.
И през 2012 година фирмите ще имат възможност да подават Годишен отчет за дейността (ГОД) заедно с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2011 г. чрез съвместния проект на Националния статистически институт и Националната агенция по приходите за Единна входна точка за представяне на Годишните отчети за дейността на фирмите. Те ще могат да избират на кое от двете места и как да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са две – по електронен път в НСИ или на хартиен носител в офисите на НАП.
Обменът на информация между двете институции ще става по служебен път.
Сигурността на Информационна система „Бизнес статистика” се гарантира посредством криптиран канал при въвеждане на данните, а идентичността на сървъра се удостоверява чрез цифров сертификат.
Допълнителна информация и консултация фирмите могат да получат на телефоните и електронна поща, обявени в рубрика "Годишна отчетност 2011".