Премини към основното съдържание

Проект „Статистика на доходите и условията на живот, 2008 - 2011 година”

Публикувано на: 30.12.2011 - 11:00
Националният статистически институт приключи работата по проект на тема „Статистика на доходите и условията на живот: Операция 2009 за България” от програмата на Евростат по Споразумение за субсидия № 10602.2008.003-2008.143. Проектът стартира от септември 2008 г. и е с продължителност 40 месеца. Основната цел на дейностите по проекта е провеждането на наблюдение на доходите и условията на живот (EU-SILC): операция 2009 за България и по-конкретно събиране на моментни първични и вторични целеви променливи (модул 2009), използвайки репрезентативна национална извадка и събиране на лонгитудинални променливи, спазвайки правилата за проследяване на извадкови домакинства и лица, участващи в наблюдението от предходната година.
Наблюдението на доходите и условията на живот (SILC) в България е годишно наблюдение, което се внедрява от Националния статистически институт с цел получаване на информация за доходите и условията на живот на различните видове домакинства и на което се отдава голямо значение, като средство, използвано от Европейския съюз в борбата срещу бедността и социалната изолация. Наблюдението се провежда на доброволен принцип от страна на респондентите в съответствие с регламентите на ЕС.
Информацията, получавана от Изследването на доходите и условията на живот, се използва за:
1. Международни сравнения на показателите за бедност и социално включване.
2. Разработване на национални политики за подобряване на условията на живот и намаляване на риска от бедност.
3. Разработване на национален доклад за напредъка на България по стратегиите за социална закрила и социално включване.
4. Разработване на индикатори за проследяване на изпълнението на целите от стратегия „Европа 2020”.
Актуална информация за резултатите от изследването и получените индикатори за бедност и социално включване може да бъде открита в рубрика „Социално включване и условия на живот”.