Премини към основното съдържание

НСИ приключва успешно първи туининг проект с Държавния статистически комитет на Азербайджан

Публикувано на: 15.11.2011 - 12:05
НСИ приключва успешно първи туининг проект с Държавния статистически комитет на Азербайджан, резултатите от който бяха представени на заключителна конференция, проведена на 10 и 11 ноември 2011 г. в Баку.
Проектът на стойност 900 хиляди евро беше реализиран от консорциум между Федералната статистическа служба на Германия (старши партньор) и Националния статистически институт на България (младши партньор), с участието и на статистици от Чехия и Литва. Основната цел бе да се подпомогне статистиката на Азербайджан за въвеждане на европейски стандарти в областта на националните сметки, ненаблюдаваната икономика, бизнес-статистиката и индекса на цените на производител”. С този проект за първи път експерти от НСИ започнаха да оказват консултантска помощ в чужбина в рамките на Туининг-програмата на ЕС. В изпълнението на проекта бяха ангажирани шестима водещи експерти от НСИ, които реализираха успешно 32 мисии.
В конференцията участваха ръководителите на Държавния статистически комитет на Република Азербайджан, Федералната статистическа служба на Германия, Националният статистически институт на Република България, Чешката статистическа служба и статистическата служба на Литва. Те обсъдиха възможности за разширяване на сътрудничеството и оказване на техническа помощ на Държавния статистически комитет на Азербайджан по внедряване на европейските стандарти в областта на социалните статистики, управлението на качеството и използването на географските информационни системи През двата дни на конференцията в Баку бяха представени постигнатите резултати и перспективите за бъдещото развитие по отделните компоненти на проекта. Председателят на НСИ направи кратък преглед на българския принос към проекта. От българска страна своята работа по проекта презентираха Елка Атанасова, директор на дирекция „Макроикономическа статистика” и младши ръководител на проекта, и Диана Янчева, директор на дирекция „Бизнес статистика” и координатор на компонент 3 „Бизнес статистика”, а постоянният туининг-съветник по проекта в Баку Сергей Цветарски разказа за ежедневната си работа с азербайджанските колеги.
Конкретните резултати, постигнати съгласно договора след завършването на туининг проекта, са свързани с хармонизирането на национални сметки, разработване и внедряване на оценки за ненаблюдавана икономика, подобряване качеството на бизнес статистика и бизнес регистъра, и повишаване качеството на изчисляване на индексите на цени на производител използвани при изчисляването на таблици Ресурс-Използване.
Окончателното финализиране на туининг проекта ще бъде през м. февруари, когато в Баку ще се състои последната среща на Направляващия комитет.