Премини към основното съдържание

97-ма Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС и 10-о заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 26.09.2011 - 09:46
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева и директорът на дирекция „Европейско и международно сътрудничество и координация” Елеонора Аврамова ще вземат участие в 97-та Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС, която ще се проведе на 26-27 септември 2011 г. във Висбаден, Германия.
Предвижда се да бъдат обсъдени промени в Кодекса на европейската статистическа практика. Ще бъде направен преглед на новите потребности за социална статистика в контекста на Стратегия „Европа 2020” и ще бъде обсъдена стратегията за модернизиране на Европейската статистика и начините за изграждане на новата европейска система за социална статистика.
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще изнесе доклад на тема „Към социална статистика, водена от потребностите, ориентирана към потребителите, с доказано качество и ефективност – опитът на България”.
На 28 септември ще се проведе и 10-о заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), на което ще се разгледат предложенията за регламенти в областта на статистиката на доходите и условията на живот и статистиката на туризма, както и Годишната програма 2012 за модернизиране на европейската статистика на предприятията и търговията (MEETS).

Внимание ще бъде отделено на информацията за напредъка по Пакета от мерки за засилено икономическо управление на ЕС.


Домакинството на годишната Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС се провежда на ротационен принцип. Предходната 96-та среща се състоя в края на септември 2010 година в София, като темата беше „Измерване на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие”.
Информация за конференцията и всички материали могат да бъдат намерени на Интернет адрес:

http://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/Navigation/Events/DGINS.psml