Премини към основното съдържание

Делегация от НСИ на посещение в Държавната статистическата служба на Република Македония

Публикувано на: 01.09.2011 - 09:40
На 1-3 септември 2011 г. делегация от НСИ, водена от председателя доц. д-р Мариана Коцева, ще бъде на работно посещение в Държавната статистическа служба на Република Македония. Българската делегация ще сподели опита на НСИ по хармонизирането на българската статистика със стандартите на ЕС и прилагането на европейското законодателство. България ще представи дългогодишния си опит в усвояване на средства от ЕС в рамките на Програма ФАР при внедряването на проекти в областта на макроикономическа, бизнес, демографска и социална статистика.
В делегацията са включени и директори на териториални статистически бюра (ТСБ), които ще представят пред македонските колеги от регионалните статистически бюра участието си в Преброяването на населението и жилищния фонд 2011, проведено в България в периода 1-28 февруари 2011 година.
Между НСИ и Държавната статистическа служба на Република Македония има сключено споразумение за сътрудничество в областта на статистиката. НСИ е оказвал експертна помощ в областта на европейската интеграция, управлението на субсидии от ЕК и енергийната статистика. НСИ има готовност и в бъдеще да предоставя експертна помощ на македонските си колеги.
Посещението е в духа на правителственото решение за обновяване на договорноправната база между двете страни в областта на европейската и евроатлантическата интеграция.
Двустранната среща ще допринесе за активизиране на сътрудничеството в областта на статистиката и за по-нататъшното развитие на добросъседските отношения между двете Балкански страни.