Премини към основното съдържание

НСИ участва в 58-ия конгрес на Международния статистически институт

Публикувано на: 19.08.2011 - 17:00
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще вземе участие в 58-ия световен конгрес на Международния статистически институт (МСИ), който ще се проведе в периода 21-26 август 2011 г. в Дъблин, Ирландия.
Г-жа Коцева е член на МСИ и на предстоящия конгрес ще изнесе доклад на тема „Нови средства на официалната статистика за разпространение на информацията и връзките с потребителите – примери от България”. Презентацията включва набор от примери за разпространение на информацията и връзките с потребителите – социални медии, тематични уебсайтове, визуализация и географски информационни системи. Добрите практики на официалната статистика на България са представени по групи потребители и статистически области. Акцентът е върху новите предизвикателства пред официалната статистика, свързани с по-доброто измерване на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие.
Международният статистически институт провежда световен конгрес на всеки две години от 1853 г. На този най-мащабен и уникален форум се събират статистици както от развитите, така и от развиващите се страни, за да обменят експертен опит.
Председател на Националния организационен комитет на конгреса на МСИ през 2011 г. е г-н Джерард О’Ханлон – генерален директор на Статистическата служба на Ирландия. За участие в конгреса в Дъблин са се регистрирали над 2 300 делегати от около 120 държави. Участниците са представители на академичните среди, държавни институции, частния сектор, както и свързани със статистиката експерти от различни институти. Основен момент на предстоящия конгрес е т.нар. „тематичен ден” – 24 август, посветен на статистически въпроси, свързани с водата и качеството на водата.
Повече информация за 58-ия световен конгрес на МСИ може да се намери на Интернет адрес www.isi2011.ie. Следващият конгрес на МСИ ще се проведе през 2013 г. в Хонг Конг.