Премини към основното съдържание

Експерт на НСИ e обучаващ лектор в международен курс за страните от Балканския регион в областта на бизнес статистиката

Публикувано на: 05.07.2011 - 15:19
Елена Петрова, експерт от дирекция „Бизнес статистика” в НСИ, заедно с холандския си колега Нино Плател (Nino Platteel), обучава статистици от националните статистически служби на страните от Балканския регион. Курсът е 3-дневен и се провежда от 4 до 6 юли 2011 г. в Кьолн, Германия. Организатор е ИКОН-ИНСТИТУТ – Германия (ICON-INSTITUT Public Sector GmbH), който управлява Програми за сътрудничество в областта на статистиката по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на Европейската комисия.
За първи път експерт на НСИ е поканен за обучаващ лектор на такъв курс. Г-жа Петрова, която е предложена от Евростат, представя пред аудиторията националните особености при изпълнение на Регламент на Съвета (ЕЕС) № 3924/91 относно установяване на статистическо изследване на промишлена продукция на Общността (ПРОДКОМ наблюдение) в различни страни членки на ЕС. В курса са включени темите:
• Използване на Статистическия Бизнес Регистър като източник за формиране на извадки от предприятия за ПРОДКОМ наблюдението;

• Методи на дефиниране на извадки;

• Показатели и техните дефиниции;

• Видове въпросници;

• Методи за оценки на липсващи данни;

• Контрол на качеството на данните;

• Национални правила за конфиденциалност.
Избирането на представител на България като обучаващ в международен курс за обучение е признание за българската статистика и висока оценка за НСИ като институция с капацитет за предоставяне на експертиза на страните, които са в процес на хармонизиране на националното си законодателство с правото на ЕС в областта на статистиката.