Премини към основното съдържание

НСИ обучава експерти от Статистическата служба на Република Сърбия в областта на енергийната статистика

Публикувано на: 30.06.2011 - 11:32
Екип от Статистическата служба на Република Сърбия беше на работно посещение в НСИ на 28 -30 юни 2011 г. с цел запознаване с българския опит в областта на енергийната статистика. Основните теми, по които експертите от отдел „Статистика на околната среда и енергетиката” споделиха богатия си опит и знания, са:
• Законодателството в областта на енергийната статистика

• Организация за събиране на данни по енергийна статистика в НСИ

• Енергийни баланси – основни индикатори

• Общ енергиен баланс

• Годишни въпросници за енергийните продукти:
- Въглища

- Природен газ

- Електроенергия и топлоенергия

- Нефт и нефтени продукти

- Възобновяеми енергийни източници и отпадъци
Посещението беше организирано в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на Европейската комисия, по който Статистическата служба на Република Сърбия е бенефициент. НСИ е избран за осигуряването на т. нар. «експертиза по поръчка» в областта на енергийната статистика, тъй като след приключването в края на 2010 г. на Програма ФАР за сътрудничество в областта на статитиката, вече има капацитет да осигурява експертно обучение на статистици от страните кандидатки за присъединяване.
Сръбската статистика е първата, която се възползва от предоставянето на такъв вид експертиза. Българските експерти изразиха готовност да продължат този вид сътрудничество и да оказват експертна помощ и на други страни.