Премини към основното съдържание

България за първи път ще участва в годишната среща на Комитета по статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

Публикувано на: 14.06.2011 - 10:41
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в две важни за Европейската статистика събития: 59-та пленарна сесия на Конференцията на европейските статистици (КЕС) и Годишната среща на Комитета по статистика към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Срещите ще бъдат проведени в периода 14 - 17 юни 2011 г. в гр. Женева, Швейцария.
Срещата на КЕС ще се състои в Двореца на нациите в Женева за времето от 14 до 16 юни 2011 година. В срещата ще участват председателите на статистическите служби на повече от 50 страни и редица международни организации, сред които: Международен валутен фонд, Световна банка, Икономическа комисия за Европа на ООН, УНИЦЕФ, Световна търговска организация. От страна на Европейският съюз ще вземат участие Евростат и Европейската централна банка. По време на пленарната сесия ще бъде направен преглед на статистиката на образованието и ще бъдат разисквани въпроси, свързани с тази тема. Участниците ще бъдат информирани за резултатите от проведения от Бюрото на КЕС задълбочен преглед на използването на вторични и смесени източници за официалната статистика; наблюденията за бюджета на времето, информационното общество; статистиката на иновациите, технологиите и научните изследвания. Ще бъдат обсъдени два важни документа: „Влияние на глобализацията върху националните сметки” и ревизираното Ръководство на групата от Канбера за статистика на доходите на домакинствата. По време на конференцията ще се проведат два семинара на тема „Организация за събиране и предоставяне на данни и предизвикателства пред управлението за въвеждане на SDMX” и „Измерване на човешкия капитал”. НСИ подготви и изпрати за обсъждане позицията на България по всички въпроси от дневния ред на КЕС. По време на форума г-жа Мариана Коцева ще проведе редица срещи с ръководители на статистически служби от региона.
През тази година България за първи път е поканена да участва в годишната среща на Комитета по статистика към ОИСР, която ще се проведе на 16 -17 юни 2011 г. непосредствено след срещата на КЕС. Поканата е във връзка със започналата през миналата година процедура по кандидатстване на България за статут на „редовен наблюдател” в Комитета по статистика към ОИСР. В дневния ред на тази 8-ма сесия на Комитета по статистика ще бъдат разгледани въпроси, свързани с неговата стратегия за развитие на отношенията с други страни, които не са членки, също така ще бъде представен нов проект в областта на националните сметки и доклад за така нар. „показатели за зелен растеж”. По време на заседанието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с измерването на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие, както и новите визуални средства за разпространение на статистическата информация. Новите членове на Комитета в лицето на Естония и Словения ще направят кратки презентации за промените в националните статистически системи.
Участието в този авторитетен форум ще даде възможност на България да се запознае отблизо с работата на Комитета по статистика и с възможните области за сътрудничество и взаимни ползи. Очаква се България да бъде приета за редовен наблюдател до края на 2011 година. Членството на България в Комитета по статистика на ОИСР ще бъде изключително важна стъпка в по-нататъшното утвърждаване на авторитета на българската статистика не само в рамките на Европейската статистическа система, но и в световен мащаб.