Премини към основното съдържание

НСИ консултира Азeрбайджан в областта на националните сметки, бизнес-статистиката и цените на производител

Публикувано на: 06.06.2011 - 10:40
От 6 до 10 юни 2011 г. България е домакин на срещата на Направляващия комитет за управление на Туининг проект AZ08/ENP-PCA/FI/06 „Помощ на Държавния статистически комитет (ДСК) на Азербайджан за достигане на европейските стандарти в областта на националните сметки, ненаблюдаваната икономика, бизнес-статистиката и индекса на цените на производител ”.
Проектът стартира през 2009 г. със срок от две години и се реализира от консорциум между Федералната статистическа служба на Германия (старши партньор) и Националния статистически институт (младши партньор). Бенефициент на проекта е Държавният статистически комитет на Азербайджан.
За първи път НСИ изпълнява Туининг-проект , в който оказва консултантска помощ на друга национална статистика.
По време на срещата ще бъдат обсъждани теми, свързани с постигнатия напредък на дейностите и предстоящото приключване на проекта. Ще бъдат включени и въпроси, свързани с намаляване натовареността на респондентите и работата на регионалните статистически офиси.
Гостите ще посетят Териториалните статистически бюра в Ловеч и Велико Търново, където ще бъде обсъдено участието на регионалните статистически офиси в туининг проекти, на базата на българския опит.
В предстоящата среща ще участват доц. д-р Мариана Коцева - председател на НСИ; г-н Цветан Нанов – главен секретар на НСИ; г-н Ринго Раупах – ръководител на проекта от страна на Федералната статистическа служба на Германия; г-н Алхан Мансуров - ръководител на проекта от страна на ДСК Република Азербайджан и директор дирекция "Координация на статистическите дейности"; г-н Фархад Алиев - партньор на постоянния туининг-съветник от страна на ДСК на Република Азербайджан и главен консултант към дирекция "Координация на статистическите дейности"; г-н Сергей Цветарски – постоянен туининг-съветник по проекта към Държавния статистически комитет (ДСК) на Република Азербайджан в Баку; Елка Атанасова – младши ръководител на проекта и директор дирекция "Макроикономическа статистика" и Нина Киселкова, координатор на туининг-проекта.