Премини към основното съдържание

Работно посещение на експерти от Евростат в НСИ

Публикувано на: 28.05.2011 - 10:05
На 27 май 2011 г. в Националният статистически институт се състоя еднодневно работно посещение на г-жа Ина Щейнбука – директор на дирекция „Социални статистики и статистика на информационното общество в Евростат и г-жа Бетина Кнаут, началник отдел „Статистика на населението и миграцията”.
Основните обсъждани тематики бяха:
• Стратегия на Евростат за модернизация на социалните статистики в Европейския съюз
Г-жа Щейнбука представи проекта за Стратегия на Евростат за модернизация на социалните статистики. Проектът се основава на определянето на две основни, базисни изследвания в домакинствата – на работната сила и на доходите и условията на живот- към които да се включват като модулни изследвания други изследвания на социалните статистики, като изследването на здравното състояние, образование и обучение за възрастни, използване на ИКТ от домакинствата и лицата и други. В проекта се дефинира и необходимостта от разширяване на използването на данни от административни източници при спазване на методологическите изисквания, дефинирани в регламентите на ЕК.
Беше представена и обща позиция на НСИ по целите на стратегията и използването на данни от административни източници на микро ниво в практиката на социалните статистики в нашата страна.
• Изпълнение на изискванията на Регламент (ЕО) № 862 за миграцията, проблеми и мерки за осигуряване изпълнението на изискванията на регламента
Г-жа Бетина Кнаут представи изискванията по отношение на качеството на данните за миграционните процеси и съществуващите проблеми в предоставянето на данни за България. На проведеното обсъждане с участието на представители на МВР и ГД ГРАО в детайли се разгледаха данните и се представиха мерките за подобряване на качеството им, които ще бъдат предприети съвместно от НСИ и ведомствата, които предоставят административна информация.
През последната една година взаимодействието между НСИ и съответните дирекции от МВР по отношение осигуряването на данните в съотвествие с изискванията на Регламент (ЕО) № 862/2007 и информационния обмен е значително подобрено и интензифицирано. Усилията и съвместната работа са насочени към осигуряването на събирането на първичните данни и включването им към информационните системи на двете ведомства.
Председателят на НСИ г-жа Мариана Коцева проведе среща с г-жа Ина Щейнбука, на която се обсъдиха резултатите от работното посещение и предстоящите конкретни действия за сътрудничество с Евростат в областта на социалните статистики и статистика на миграцията.