Премини към основното съдържание

Делегацията на румънската статистика посети и Велико Търново

Публикувано на: 08.04.2011 - 17:44
Ръководството на НСИ и делегацията от Националния статистически институт на Румъния посетиха Областна администрация - Велико Търново. Гостите бяха посрещнати от областния управител доц. Пенчо Пенчев, от председателя на Областната преброителна комисия и зам. областен управител Изабела Чорбаджиева и от Борислав Борисов, директор на ТСБ-Велико Търново.
Областният управител приветства своите гости и изрази готовност да получат информация относно провеждането на кампанията по Преброяване 2011 в региона. Проф. Войнеагу – председател на статистическата служба на Румъния, подчерта, че тази визита цели не само да обмени опит за преброителния процес на регионално и национално ниво, но и на международно ниво. „Това бе и добра възможност да засилим сътрудничеството между нашите две държави, сподели още той.
Председателят на Областната преброителна комисия г-жа Чорбаджиева представи пред гостите опита и организацията по провеждането на преброяването във Великотърновски регион. Тя коментира, че формулата на успешната кампания се дължи на създаването на позитивна връзка между институциите, както и на получения опит от пробното преброяване. „По време на пробното преброяване във Великотърновска област ние проиграхме определени казуси, тълкувания и организационни мероприятия, и открихме успешния партньор в лицето на медиите”, посочи още тя. Сред успешните механизми тя отбеляза разработването на медийна концепция, като регионалната бе съгласувана с националната медийна стратегия.
В областната преброителна комисия бяха поканени експерти на ТСБ и партньорски институции като служба „Кадастър”, служба „ГРАО” и юристи от местната власт, разказа още Чорбаджиева. Тя заключи, че в резултат на приключилото преброяване, в населението и институциите се е създало позитивно отношение към изпълнението на тази държавна задача. Доц. Коцева подкрепи това заключение, като подчерта, че според анализатори, от еуфорията по време на футболното първенство в САЩ, когато българският национален отбор завоюва 4-то място в света, за втори път по време на преброителната кампания през 2011 г. е имало толкова позитивна енергия, събрана в българския народ.
Директорът на ТСБ-Велико Търново Борислав Борисов акцентира на непрекъснатата връзка между Областната преброителна комисия и общинските комисии. В отговор на въпрос на проф. Войнеагу какво е сътрудничеството между областна администрация и ТСБ във В. Търново, областният управител даде висока оценка на партньорството и сподели, че експертите от направление „Регионално развитие” е невъзможно да работят без използването на статистическа информация. Последният пример е актуализираният документ на Областната стратегия за развитие.
Състоя се работна среща и със заместник кмета на Велико Търново д-р Иво Найденов, директорите на ТСБ-Велико Търново, ТСБ-Габрово и медиите. На срещата г-н Войнеагу отбеляза, че експресните резултати от преброяването в България показват типична демографска картина за Европа – негативен естествен прираст, урбанизация и миграция.
Председателят на румънската статистика сподели, че е впечатлен от няколко момента в българското преброяване:
1. Преброяването се е превърнало в национален приоритет, подкрепен от премиера, всички институции, местна власт и всички граждани на страната.
2. Медийната кампания, проведена на национално и регионално ниво, както и от съвместната работа на ПР експертите на НСИ, държавните институции и местната администрация.
3. Изключителният успех на електронното преброяване.
4. Рекордно краткия срок за обявяване на експресните резултати
В края на посещението беше подчертана важността на получените резултати за развитието и планирането в страната през следващите 10 години. Участниците от българска страна пожелаха на гостите успех в предстоящото преброяване в Румъния през октомври.