Премини към основното съдържание

Председателят на румънската статистика пристигна на посещение в България

Публикувано на: 07.04.2011 - 16:13
Делегация от Националния статистически институт на Румъния, водена от г-н Вергил Войнеагу – председател на румънската статистика, е на посещение в България. В състава на делегацията от румънска страна са включени съветникът на председателя г-н Илие Думитреску, IT директорът Георге Вайда-Мунтеан и директорът на дирекция „Преброяване на населението и демографска статистика” г-н Стефан Трика.
Посещението на румънската делегация е в духа на традиционното двустранно сътрудничество между двете институции и провеждането на ежегодни срещи за обмен на опит и добри практики. Тази година темата на срещата е „Преброяване 2011”. Ще бъде представен българският опит от успешно проведеното през м. февруари преброяване на населението и жилищния фонд в България като особен акцент ще бъде поставен върху електронното преброяване.
Делегацията посети Териториалното статистическо бюро и областната администрация в Габрово, където се срещна със заместник областния управител Пламен Недков, след което се проведоха две сесии за Преброяване 2011 в гр. Трявна.
В петък румънските гости ще имат и среща с областния управител на Велико Търново, на която ще бъдат запознати с икономическото и социално развитие на региона. Ще бъдат обсъдени и възможностите за бъдещи съвместни проекти между двете статистики за информационно осигуряване на Дунавската стратегия и статистика на околната среда.