Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева участва в публичното обсъждане на «Националната програма за реформи на Република България (2011 – 2015 г.)»

Публикувано на: 29.03.2011 - 10:30
На 28 март 2011 година в Министерски съвет се състоя Обществена дискусия на последния вариант на «Националната програма за реформи на Република България (2011 – 2015 г.)», в изпълнение на Стратегия «Европа 2020», в която взе участие председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева. На срещата участваха представители на държавната администрация, социалните партньори, неправителствените организации, местната власт, академичните среди, участвали при изработването на Националната програма за реформи. Проектът на този стратегически документ се подлага на обществен дебат, за да се постигане по-голяма прозрачност и консолидиране на мненията на всички заинтересовани страни до изработването на крайния и вариант.
В програмата е записано, че ангажимент на Националния статистически институт е регулярното осигуряване на официална статистическа информация по индикаторите, които измерват напредъка по изпълнение на целите и реформите, заложени в Националната програма за реформи. Информацията ще бъде публикувана на Интернет страницата на НСИ и ще залегне в основата на изготвянето на тримесечните и годишни доклади на националния координатор по стратегията „Европа 2020”. НСИ чрез своите представители в работна група 31 „Европа 2020” към Съвета по европейските въпроси ще продължи да оказва методологическа подкрепа по разработването, производството и разпространението на статистическа информация на институциите, ангажирани с механизма за наблюдение на напредъка в съответствие с принципите на Кодекса на Европейската статистическа практика.
На сайта на НСИ вече има рубрика „Европа 2020”. Тя може да бъде намерена на адрес: https://www.nsi.bg/spagebg.php?SHP=2 . В раздела са публикувани актуални данни по основните показатели на Стратегия „Европа 2020”, за всяка от поставените европейски и национални цели.