Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в 42-та сесия на Статистическата комисия на ООН

Публикувано на: 21.02.2011 - 10:00
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще вземе участие в 42-та редовна Сесия на Статистическата комисия на ООН от 19 до 24 февруари 2011 г. По време на заседанията на този най-висок в областта на статистиката форум ще бъдат обсъдени редица теми, които имат глобално значение за развитието на статистиката в световен мащаб, включително отбелязването на Световния ден на статистиката от световната статистическа общност на 20 октомври 2010 г., напредъкът по внедряването на Системата за национални сметки 2008, прогресът при ревизирането на Интегрираната система за сметки в околната среда, предложение за приемане на Международни препоръки за статистика на енергията, разработеното от Статистическата комисия Ръководство за принципите и практиката на интегрираните икономически сметки, както и въпроси от областта на краткосрочните икономически показатели, международните програми за сравнения, статистиката за човешкото развитие, прилагането на фундаменталните принципи на официалната статистика и др. Ще бъде представен и доклад от работата на Групата на приятелите на председателството по проблемите на статистическите показатели за измерване на насилието срещу жените, в работата на която активно участва председателят на НСИ.
Паралелно с официалната сесия ще се проведат и множество съпътстващи срещи като специален семинар, посветен на статистиката и глобалните предизвикателства, както и форум на високо равнище на тема „Фундаментални принципи на официалната статистика: въпроси и отговори”. Предвидена е и среща, посветена на проекта на Департамента за международно развитие към английското правителство (DFID) “Съставяне и разпространение на национални показатели за развитие: определяне на обща стратегия за прилагане”.
Очаква се г-жа Коцева да проведе редица двустранни и многостранни срещи с ръководители на статистически служби – в т.ч. предвидена е среща на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС, среща на страните от Групата за Югоизточно сътрудничество, на която България е активен член, както и срещи с колеги от страните от Източното партньорство.
На 24 февруари ще се проведе и заседание на Комитета по статистика към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), на което се очаква България да бъде поканена за участие в годишната среща на Комитета през юни 2011 г.