Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева и главният секретар Цветан Нанов се срещнаха с областния управител на Област Ямбол и кметове от региона

Публикувано на: 28.01.2011 - 16:40
Предстоящото преброяване на населението и подготовката за него бе тема на работната среща между областния управител на област Ямбол Таня Димитрова и председателя на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева. В срещата се включиха също заместник областните управители Нели Кадиева и Димитър Иванов, Цветан Нанов – главен секретар на НСИ и Калина Казанджиева – директор на Териториално статистическо бюро - Ямбол.
„С увереност мога да кажа, че разполагаме с една от най-модерните системи за електронно преброяване”, заяви доц. Коцева. Тя обясни, че сървърите на НСИ са преминали проверки за всички известни до момента хакерски атаки, а тестовете показват, че в Информационна система „Преброяване” могат да се въвеждат данните на 400 000 души едновременно. Според предварителните проучвания, 40% от гражданите имат желание да се преброят чрез Интернет, а с това България може да се нареди сред първенците в Европейския съюз.
Въпросът с опазването на личните данни постави на вниманието на доц. Коцева областният управител Таня Димитрова. „Институциите сме тук, за да спомогнем за популяризиране на кампанията и разясняване на гражданите как могат да опазят личната си информация и какви мерки да взимат при посещение от контрольор”, коментира г-жа Димитрова. Стана ясно, че освен мерките за опазване на данните, въведени по електронен път, е направено необходимото и за защита на информацията, въведена на хартия. Всички анкетьори са подписали клетвени декларации за боравене с лични данни, а след отпадането от тяхната нужда, хартиените носители ще бъдат унищожени.
Обобщена информация за хода на подготовката за преброяването на населението и жилищния фонд в областта представи пред медиите заместник областният управител Димитър Иванов, председател на Областната преброителна комисия. Според съобщеното от него, в община Ямбол са ангажирани 401 преброители и 100 контрольори, в община Елхово – 97 преброители и 27 контрольори, Стралджа – 71 преброители и 28 контрольори, Болярово – 29 преброители и 7 анкетьори и в община „Тунджа” – 141 преброители и 44 контрольори. В преброителната кампания в област Ямбол ще се включат общо 739 преброители и 206 контрольори. В момента тече и тяхното обучение.
Визитата на доц. Коцева продължи със среща с кметовете на общините Ямбол, Тунджа и Стралджа Георги Славов, Георги Георгиев и Митко Андонов, и председателите на трите общински преброителни комисии Антон Кабрански, Андон Кръстев и Иван Георгиев.
В община Стралджа председателят и главния секретар на НСИ посетиха обучение на преброители и отговориха на въпросите на местните медии.