Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева обсъди предстоящото Преброяване 2011 с областния управител на Сливен

Публикувано на: 27.01.2011 - 17:00
Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева и главният секретар Цветан Нанов се срещнаха с областния управител на Област Сливен Марин Кавръков във връзка с Преброяване 2011.
На срещата бяха обсъдени дейности на територията на Сливенска област за популяризиране на кампанията и за нейното протичане. Беше дискутирано и преброяването по интернет от 1 до 9 февруари 2011 г., предстоящите дейности на НСИ, областната администрация и общините за ефективна информационна кампания.
След срещата доц. Мариана Коцева и г-н Цветан Нанов дадоха пресконференция, в която участваха директорът на Териториалното статистическо бюро в Сливен г-н Антон Георгиев, председателят на областната преброителна комисия зам.областният управител г-н Христо Карабекиров и зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев.
Чрез регионалните медии доц. д-р Мариана Коцева запозна жителите на областта с етапите на преброяването, като акцентира колко по-малко време ще е нужно за обработката на данните, ако повече хора се преброят по електронен път. Тя поясни в отговор на журналистически въпрос, че преброителите при посещение в домовете ще се легитимират със служебна карта. Ако все пак гражданите се съмняват, ще имат възможност на единен телефонен номер за цялата страна 0 700 16 310 на цената на един градски разговор да проверят дали точно това е техният преброител. Тя поясни още, че има договорено сътрудничество с органите на реда за безпрепятствено протичане на дейностите и апелира медиите да информират ТСБ и Областната преброителна комисия, ако констатират някакви нередности. Доц. Мариана Коцева говори и за сигурността на събраните данни по време на преброяването и подчерта, че няма случай в историята на преброяванията данни да се използвани за други цели, освен за целите на статистиката.
На пресконференцията стана ясно, че за улеснение на гражданите в центровете за административно обслужване на областната администрация и в общинските администрации са обособени работни места с компютри, където всеки желаещ гражданин може да се възползва от възможността да се преброи по интернет.
Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева и главният секретар Цветан Нанов се срещнаха с председателите на общински преброителни комисии в Сливен и Нова Загора Петя Руменова и Коста Костадинов.