Премини към основното съдържание

България ще кандидатства за статут на постоянен наблюдател в Комитета по статистика на ОИСР

Публикувано на: 27.01.2011 - 16:24
На 27 януари 2011 г. Министерският съвет прие Решение за одобряване на позицията на Република България за получаване на статут на редовен наблюдател в Комитета по статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и определяне на председателя на Националния статистически институт за представител на страната в заседанията на Комитета по статистика.
Членството на България в този комитет ще бъде много важна стъпка в по-нататъшното утвърждаване на авторитета на българската статистика не само в рамките на Европейския съюз, но и в световен мащаб, а обменът на данни с тази международна организация ще бъде още една гаранция за нейното качество.
В ОИСР членуват най-развитите в икономическо отношение страни в света. През 2007 г. българското правителство изрази желанието на нашата страна да се кандидатира за пълноправен член, но досега не е получена официална покана. В момента България е редовен наблюдател в няколко комитета на ОИСР и членството на НСИ в Комитета по статистика към ОИСР ще бъде значителен принос към официалната политика на Република България за пълноправно членство на страната и общата работа, извършена в тази насока.