Премини към основното съдържание

Преброяване 2011 е основен ангажимент на НСИ през тази година

Публикувано на: 19.01.2011 - 17:20
Министерски съвет прие Отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт през 2010 г. и Националната статистическа програма за 2011 година.
Най-важната задача в работата на НСИ е провеждането на Преброяването на населението и жилищния фонд 2011.
През тази година Националният статистически институт и органите на статистиката ще проведат 261 изследвания и дейности според утвърдената от правителството Национална статистическа програма. Резултатите от тях ще осигурят подробна информация за явленията и процесите в демографската и социалната област, макроикономиката, бизнеса, селското стопанство и околната среда.
Приоритетите в работата на НСИ и другите органи на статистиката през годината са:
• Провеждане на нови изследвания и дейности главно в социалната статистика и статистика на околната среда и изпълнение на проекти в макроикономическата статистика и други области.
• Разширяване въвеждането на он-лайн подаване на месечната и тримесечна статистическа информация от бизнеса с цел намаляване на натоварването, оптимизирането на разходите и съкращаване на времето за производство на статистическа информация.
• Оптимизиране на разходите за производство и разпространение на статистическа информация с цел изпълнение на задачите от Националната статистическа програма 2011 г. в рамките на бюджета на НСИ и другите органи на статистиката.
• Довършване на работата по проведеното Преброяване на земеделските стопанства през 2010 г.
През 2011 г., ще продължи активното участие на НСИ в Европейската статистическа система и международните статистически организации.