Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в четвъртата за 2010 г. среща на стратегическата Група за партньорство към Комитета на ЕСС

Публикувано на: 09.12.2010 - 15:10
На четвъртата среща на Групата за партньорство, която ще се проведе на 10 декември 2010 г. в Дъблин ще бъдат разгледани някои основни за развитието на Европейската статистическа система документи, между които преглед на напредъка по Плана за действие от Хага и на дейността на стратегическите групи по качеството и комуникациите. Ще се разгледат и предложенията на страните членки за избор на потенциални теми за Конференцията на ръководителите на статистическите служби на страните членки през 2011 г. във Висбаден, Германия. Ще бъде обсъдено предложението за създаване на Стратегическа група по стандартизацията на статистическите методи и процеси и нейния мандат - една от основните задачи в Плана за действие от Хага. Ще бъде представен за обсъждане и документ, засягащ създаването на образователна степен „Европейски магистър в официалната статистика” в рамките на Европейската статистическа система. Предвижда се оживена дискусия по избора на приоритети в развитието на европейската статистика през 2012 г.
Участниците в срещата ще бъдат запознати с развитието на законодателните досиета по време на Белгийското председателство, а унгарският председател ще представи плана за действие на Унгарското председателство от 1 януари до 30 юни 2011 г.
Г-н Гари О”Ханлън – председател на Статистическия офис на Ирландия ще направи преглед на дейността на Групата за партньорство през двегодишния период, през който той беше председател. През 2011 г. Групата за партньорство ще се председателства от Франция за срок от две години.