Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в работна среща и конференция в Белгия

Публикувано на: 01.12.2010 - 10:00
Работна среща на Генерална дирекция ”Регионална политика” на Европейската комисия
На 1 декември 2010 г. председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в срещата с Генерална дирекция „Регионална политика” в Европейската комисия в Брюксел.
Срещата е резултат от обсъжданията по време на 96-тата Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки, проведена през м. септември т.г. в София за усъвършенстване на съществуващите и разработване на допълнителни основни показатели за развитието на регионите. Те са изключително важни за осъществяване на кохезионната политика на ЕК.
Основно значение ще бъде отделено на подобряване на данните на регионално равнище за развитие на икономиката, социалната политика и околната среда, без да се увеличава натовареността на респондентите. Тези показатели трябва да са неразделна част от годишната статистическа програма на Евростат.
Срещата се организира със съдействието и под ръководството на г-жа Мари Бохата – заместник-генерален директор на Евростат. В нея ще вземат участие и председателите на още няколко статистически служби – Чехия, Естония, Германия, Франция и Португалия.
Участие на НСИ в конференция „Simply 2010” в Гент
В рамките на посещението си в Белгия доц. д-р Мариана Коцева ще вземе участие и в организираната от Статистическата служба на Белгия конференция на тема „Намаляване на административната тежест в официалната статистика”. Конференцията е основната проява в областта на статистиката в рамките на Белгийско председателство и ще се проведе на 2-3 декември 2010 г. в гр. Гент.
По време на двудневните дискусии ще се обсъжда един от основните въпроси, поставен за разглеждане още на 94-та Конференция на ръководителите на статистически служби във Вилнюс, Литва през 2008 г. - за намаляване на административната тежест.
SIMPLY 2010 ще предостави на участниците обща платформа за провеждане на дискусии на много високо равнище за някои основни видове намаляване на административното натоварване.
Вниманието ще бъде насочено към добрите практики, разработени от националните статистически институти в някои страни членки, както и към обмена на идеи и проекти в тази област.
Конференцията ще бъде открита от и.д. генералния директор на белгийския статистически офис Ани Версонен и от г-н Нико Деместер от Министерството на предприемачеството и намаляване на административната тежест. Генералният директор на Евростат г-н Валтер Радермахер също ще произнесе слово при откриването.