Премини към основното съдържание

Европейската статистическа система (EСС)
Встъпителен курс за активно участие в срещи на ЕС

Публикувано на: 01.06.2010 - 09:45
На 1-3 юни 2010 г. в НСИ ще се проведе курс за обучение на тема „Европейската статистическа система”. Курсът се организира в рамките на Многонационална програма ФАР 2006 за сътрудничество в областта на статистиката съвместно със Статистическата служба на Дания.
През последните години курсове на тази тема са включени в Европейската статистическа програма за обучение и основен лектор на тях е г-н Ким Волдби Педерсeн от Статистическата служба на Дания. Г-н Педерсен, заедно с колежката си Яни Ериксен, ще бъде лектор и на настоящото мероприятие.
Освен служители от НСИ, в курса ще вземат участие и представители на Органи на статистиката и БНБ.
Целта на курса е да запознае участниците с институционалната среда на ЕС и процесът на вземане на решения, да обогати техните познания за цялостното функциониране на ЕСС, нейните основни органи и координацията между тях.
Обучението включва подготовка за участие в заседания на Работни групи на Евростат, Целеви групи и Комитети, включително начини на координиране на национални позиции при участие в срещи на високо равнище като Комитета на Европейската статистическа система и Работни групи на Съвета.
Практическата насоченост на курса ще спомогне участниците да добият ясна представа за работната атмосфера по време на срещи на ЕС, нормите на поведение, които трябва да спазва всеки делегат, както и някои основни техники за водене на преговори.