Премини към основното съдържание

НСИ обучава експерти от Статистическите служби на Република Македония и Република Сърбия

Публикувано на: 01.04.2010 - 12:20
На 25 и 26 март 2010 г. Националният статистически институт проведе обучение на експерти от Статистическите служби на Република Македония и Република Сърбия за овладяване на цялостния процес на кандидатстване и работа по европейски проекти и грантове. Двете държави за първи път ще кандидатстват за пряко усвояване на субсидии от Европейската комисия (ЕК), Главна дирекция Евростат в рамките на програма IPA 2009. Предвид богатия си опит във внедряването на Многонационални програми ФАР за сътрудничество в областта на статистиката, НСИ с готовност се отзова на молбата на Евростат да окаже техническа помощ на двете страни по подготвителната фаза на кандидатстването по програма IPA 2009.
Дискусиите по време на срещата бяха насочени върху практически въпроси, свързани с процедурите за кандидатстване - попълване на апликационната форма, изготвяне на описанието на проектите за събиране на данни, условията за планиране и осигуряване на експертиза по поръчка, планиране на бюджета, подбор на партньори и подизпълнители. На гостите бяха предоставени много примерни материали.
Българските експерти споделиха своя опит и изразиха готовност да продължат сътрудничеството в тази област, като при необходимост да оказват помощ и консултации на колегите си от Македония и Сърбия.
Посещението беше оценено като много ползотворно и благоприятно за укрепване на сътрудничеството между националните статистически служби на трите съседни държави.