Премини към основното съдържание

Първа среща на стратегическата група по комуникация и разпространение на информацията в Мадрид

Публикувано на: 04.02.2010 - 10:40
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в първата среща на Стратегическата група по комуникация и разпространението на статистическата информация (Sponsorship on Communication) на 4 и 5 февруари 2010 г. в Мадрид.
Групата се ръководи от председателя на Националния статистически институт на Испания г-н Хайме Гарсия Вилар и директора на дирекция „Международно сътрудничество, комуникации и ключови индикатори” в Евростат г-н Питър Евареарс. Групата е съставена от ръководителите на статистическите служби на България, Чехия, Германия, Литва, Швеция, Румъния и Швейцария.
Целите на тази първа среща са:
- Подобряване на визията на Европейската статистическа система и надеждността на европейската статистика като цяло;
- Възприемането на Европейската статистическа система като мрежа от взаимосвързани организации;
- Запознаване на потребителите и обществеността с продуктите и услугите, предлагани от европейската статистика с цел тяхното по-добро разбиране;
- Активен диалог с всички потребители на статистическа информация.
Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството и подобряване на координацията в рамките на ЕСС. Конкретните стъпки в тази насока са насочени към определяне на първоначален пакет от проекти, разработване на работна програма и създаването на система за обмен на информация между отделните срещи.
На срещата в Мадрид г-жа Коцева ще представи Дигиталната библиотека на НСИ, която съдържа над 500 000 страници от статистически издания от 1880 година до наши дни. Тя ще разясни процеса на дигитализиране, обработка, редактиране и публикуване на едно издание в Интернет и опитът на Българската статистика в изграждането и управлението на уникалната по рода си информационно-търсеща библиотечна система.