Премини към основното съдържание

Красимир Иванов, национален експерт в ЕВРОСТАТ, представи стандарта за обмен на статистически данни и метаданни SDMX

Публикувано на: 03.02.2010 - 18:00
На 3 февруари 2010 година в Националния статистически институт се проведе работна среща на тема “Внедряване и развитие на стандарта SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange) за обмен на статистически данни и метаданни” с Красимир Иванов - директор на дирекция ИНТРАСТАТ в НАП, командирован национален експерт в ЕВРОСТАТ.
Участие в срещата взеха представители на Българска народна банка, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по околна среда и експерти от НСИ.
Участниците бяха запознати с инициативата SDMX на седем международни организации – ООН, ЕС, ОИСР, МВФ, Световна банка, Европейска централна банка и Банка за международно развитие за определяне на технически стандарти и ръководства, с които да се стандартизира обмена на статистически данни и метаданни посредством съвременни информационни технологии. Версия 1.0 на спецификация на техническите стандарти е одобрена от Международната организация за стандартизация (ISO) като Техническа спецификация (ISO/TS 17369: 2005 SDMX). Разработена е Версия 2.0, но не е регламентирана по ISO.
В презентацията бяха разгледани управленските и технически аспекти на стандарта SDMX, връзката му със статистическия производствен процес и приложимостта му във всички обществени сектори, където е необходим обмен на статистически данни. Специално внимание беше отделено на средствата за внедряване и прилагане на стандарта на национално, европейско и международно ниво.
В работна атмосфера се обмениха идеи относно разработването и прилагането на SDMX – базирани решения за обмен на данни между администрациите. По-подробна информация за стандарта може да се намери на сайта на SDMX.
Европейската комисия в рамките на инициативата се представлява от ЕВРОСТАТ, където дейностите се осъществяват от отдел B-5 „Статистически информационни технологии” и отдел B-6 „Справочни бази данни и метаданни”.