Премини към основното съдържание

Семинар по проект “Осигуряване на качеството в Националната статистическа система”, 26-27 ноември 2009 г.

Публикувано на: 01.12.2009 - 11:00
На 26 и 27 ноември 2009 година в Националния статистически институт се проведе семинар на тема “Осигуряване на качеството в Националната статистическа система”, финансиран от НСИ и Евростат в рамките на договор No 80201.2009.006-2009.318.
Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева откри форума и акцентира върху необходимостта от засилване на координацията и комуникацията при осигуряване на качеството и повишаване доверието към Националната статистическа система (НСС).
Участие в семинара взеха представители на Българска народна банка, Национален осигурителен институт, Министерство на земеделието и храните, Агенция “Митници”, Национална агенция за приходите, Изпълнителна агенция по околна среда, Националния център по здравна информация, Министерство на труда и социалната политика и експерти от НСИ.
В среда на работна атмосфера участниците обмениха опит и познания относно управлението и оценка на качеството в НСС.
На срещата бяха очертани целите и очакваните резултати от реализирането на проекта. Представени бяха дейностите, свързани с качеството в НСС, беше направен преглед на внедряването на Кодекса на европейската статистическа практика в България. Отчетена беше необходимостта от диалог с потребителите и респондентите. Гостите на семинара бяха запознати с опита на НСИ при извършване на самооценки по качеството и разработването на отчети, както и с новия ЕСС стандарт за отчети по качеството - 2009 и обмена на метаданни за качеството в Европейската статистическа система. Беше подчертана необходимостта от включването на органите на статистиката в етапа на извършване на самооценка по отношение на критериите за качеството на ЕСС. Бяха дадени насоки за бъдещата съвместна работа по отношение на хармонизиране на дейностите по управление и оценка на качеството в Националната статистическа система.