Премини към основното съдържание

Единната входна точка за подаване на Годишните отчети за дейността на фирмите беше официално представена

Публикувано на: 29.12.2009 - 16:15
На пресконференция на Националния статистически институт и Национална агенция за приходите беше представен съвместния проект за Единна входна точка за подаване на Годишните отчети за дейността на фирмите. На пресконференцията присъстваха доц. д-р Мариана Коцева – председател на НСИ и г-н Красимир Стефанов – изпълнителен директор на НАП.
От началото на следващата година фирмите ще подават годишен отчет за дейността (ГОД) заедно с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2009 г. (които се подават през 2010 г.) пред НАП или Националния статистически институт.
Измененията са направени за улеснение на бизнеса. Фирмите ще могат да избират на кое от двете места и как да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са две – по електронен път в Информационна система „Бизнес статистика” на НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация ще става между двете институции по служебен път. Така вместо да чакат пред две институции, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят или в НАП, или в НСИ. Това ще спести време и средства на дружествата.
В резултат на направената промяна НАП ще използва електронната система и създадената организация в НСИ за събиране и въвеждане на данните от годишния финансов отчет в електронен вид.
На пресконференцията председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева изтъкна основните предимства на новия начин на отчитане на фирмите:
- спестяване на време и средства на фирмите за подаване на формулярите;
- очакваното повишаване на качеството на получената информация чрез заложени логически и аритметични контроли в Информационна система „Бизнес статистика”
- съкращаване на сроковете за обработка на данните;
Ръководителите на НСИ и НАП се похвалиха с доброто сътрудничество между двете институции, ползите от което са много - намаляване на натоварването и на бизнеса, и на администрацията, използване на съвременните технологии, по-надеждна и навременна информация, необходима на цялото общество.