Премини към основното съдържание

Започва надпреварата за oсмото издание на Европейската олимпиада по статистика за ученици

Публикувано на: 22.10.2024 - 11:53

Регистрирай своя отбор за ЕОС 2025!

Започва надпреварата за осмото издание на Европейската олимпиада по статистика за ученици 2025!

Регистрацията започва на 22 октомври т.г. и ще продължи до 6 януари 2025 г.

Статистическото състезание за ученици се организира от Евростат и държавите-членки на ЕС. Олимпиадата се провежда в два кръга: национален и европейски. Първият кръг се обявява и организира от Националнияа статистически институт.

Право на участие в националния кръг имат учениците от средните училища в България. Отборите са разделени в две категории: категория А (ученици от X - XII клас) и категория Б (ученици от VIII - IX клас). Всеки отбор се състои от един до трима ученици от една категория с учител ментор от същото училище. Класираните от първо до пето място в националния кръг се допускат до участие в „публичен кръг“, от който се излъчват по два отбора от всяка категория, които продължават състезанието в европейския кръг.

На официалния сайт на Олимпиадата - https://www.nsi.bg/esc-2025, е публикувана пълната информация - регламент, календар, награди, архив и помощни материали.

Миналата година в националния кръг на Европейската статистическа олимпиада участваха рекорден брой отбори от страната – общо 523 в двете категории от 148 училища в цялата страна.

Основната цел на Европейската статистическа олимпиада е да се повиши интересът на учениците към статистиката, както и да се акцентира върху ролята й при взимането на решения, свързани с икономическото и социалното развитие на страната. Чрез участието си в състезанието учителите са мотивирани да използват съвременни и интерактивни методи на преподаване и да насърчават учениците да работят в екип и да търсят решения на предварително зададени теми и проблеми.

Екипът на НСИ, провеждащ Олимпиадата, е на разположение на участниците за всички срокове и етапи в календара на олимпиадата, за обявяването на резултатите и победителите в националния етап, за провеждането на публичния кръг и за достигналите до европейската надпревара. Електронният адрес, на който Ви очакваме, е: [email protected].

Станете част от света на статистиката!