Премини към основното съдържание

Проф. Михаил Кончев участва в конференция, посветена на изкуствения интелект

Публикувано на: 18.09.2024 - 17:20

Всяка втора фирма в България, използваща технологии с изкуствен интелект, го прави с цел автоматизиране на различни работни процеси или за съдействие при взимането на решения. Най-голям - 21.4%, е делът на фирмите, използващи изкуствен интелект, в сферата на създаване и разпространение на информация и творчески продукти и на далекосъобщенията. Данните от изследването за информационните и комуникационни технологии и е-търговия в предприятията за 2023 г. бяха представени от заместник-председателя на Националния статистически институт проф. д-р Михаил Кончев по време на конференцията „Европа е с мен“, организиран от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Форумът е под надслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост. Конференцията беше открита от служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов и в нея участваха представители на държавни институции, на работодателите, на синдикатите и учени от БАН. 

Проф. Кончев представи и сравнителни данни за 2023 г. за дела на фирмите с повече от 10 души в Европа, които използват изкуствен интелект. България е с най-скромен дял в рамките на ЕС - 3.6% от компаниите с над 10 заети използват тези технологии. В Унгария и Полша изкуствен интелект използват по 3.7% от компаниите, а в Гърция – 4%. За сравнение в Дания този дял е 15.2%, във Финландия – 15.1%, в Белгия - 13.8%, в Нидерландия и Малта - съответно 13.4% и 13.2%, посочи заместник-председателят на НСИ.