Премини към основното съдържание

Председателите на НСИ и на статистическата служба на Гърция подписаха меморандум за разбирателство

Публикувано на: 09.09.2024 - 11:20

Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов и председателят на статистическата служба на Република Гърция (ELSTAT) - Атанасиос Танопулос, подписаха Меморандум за разбирателство, с който дадоха началото на нов етап в сътрудничеството между институциите на двете държави в статистическите изследвания на външната търговия със стоки, статистиката на туризма, преброяването на населението и жилищния фонд и др.

Официалната церемония се състоя по време на 88-ия Солунски международен панаир, в който участват държавни институции, висши училища и водещи компании и организации от над 20 страни, като почетна държава на тазгодишното издание е Германия.

В поздравителното си слово доц. Атанасов подчерта отличното партньорство и ползотворна съвместна работа между националните статистики на България и Гърция в рамките на Европейската статистическа система, както и оказаната подкрепа от страна на ELSTAT в процеса по присъединяване на страната ни в Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на ОИСР. „Споделянето на идеи и добри практики е начинът за постигане на по-високо качество на официалната статистика на национално, европейско и световно ниво, което от своя страна носи ползи на всички потребители на статистическа информация“, отбеляза в речта си доц. Атанасов.

Във втория ден на посещението си в Солун председателят на НСИ присъства на официалното откриване на щанда на гръцката статистическа служба и бе водещ на дискусия на тема „Изисквания за дезагрегиране на данни в подкрепа на публичните политики за устойчива местна интеграция в Югоизточна Европа“ – част от семинар, посветен на бизнес статистиката.

Солунският международен панаир се организира от 1926 година и е едно от водещите събития в Европа, на които представители на държавния сектор, бизнеса, образованието, икономиката и иновациите представят своята работа и постижения. Изложението продължава до 15 септември 2024 г.