Премини към основното съдържание

НСИ представи ползите от членството в ОИСР пред бизнеса и местните органи на управление

Публикувано на: 02.09.2024 - 15:50

Кръгла маса на тема „Националният статистически институт като пълноправен член на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на ОИСР“ беше проведена в гр. Созопол.
В събитието, организирано от НСИ, присъстваха заместник-кметът на Община Бургас Станимир Апостолов, директорите на териториалните статистически бюра, Мирослав Тончев и Явор Жеков от Българската стопанска камара, председателят и заместник-председателят на Търговско-индустриалната камара в Бургас и председателят на Търговско-промишлената палата в Ямбол и заместник-председател на Български Червен кръст Стойчо Стойчев, както и ръководството на НСИ.
Целта на срещата беше запознаване с дейността на НСИ и постигнатия напредък в рамките на процеса по присъединяване към Комитета по статистика на ОИСР, както и обсъждане на възможностите за сътрудничество между институциите и необходимостта на местната власт и бизнеса от статистически данни.

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов представи работата до пълноправното членство на НСИ в ОИСР и процеса за присъединяване на България, както и ангажиментите, произтичащи от членството, включително подобряване на достъпа до административни източници на информация и получаване на достъп до бази данни на частни държатели.
„Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е основен приоритет на външната политика на страната ни, но като член на тази организация ние имаме права и ползи, но и задължения.“, подчерта той.

Заместник-председателят на НСИ проф. Михаил Кончев направи презентация за работата и бъдещото развитие на Националният статистически институт. Той обърна внимание на развитието на технологиите при статистическата дейност и възможностите за използване на изкуствен интелект в помощ на потребителите на данни.

В последвалата дискусия гостите благодариха за предоставената изчерпателна информация и поставиха редица въпроси за „Единната входна точка“, за взаимодействието с бизнеса, за статистическата и функционалната грамотност на младите хора, за развитието на информационните ресурси на НСИ, както и за информационната сигурност, на което доц. Атанасов отговори, че сигурността на данните е първият приоритет на НСИ. „Може да не достигнат средства за ремонт на сградите, но данните винаги ще бъдат защитени с най-съвременен софтуер и хардуер.“ допълни той.

Това е втората от поредица кръгли маси, които НСИ организира във връзка с поетите ангажименти, заложени в Националната пътна карта с дейности по сътрудничеството на Република България с ОИСР. Първото такова събитие беше осъществено през месец юни в гр. София.