Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ откри във Варна изложба, посветена на българските младежи в европейското семейство

Публикувано на: 19.08.2024 - 14:21

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов откри във Варна изложбата „Младежите на България в европейското семейство“, която се организира съвместно с община Варна. Традиционната инициатива на Националния статистически институт се провежда за пета поредна година, като през 2024 г. темата е посветена на младите хора. Какъв е делът на младежите на възраст от 16 до 29 години в България и в Европейския съюз, колко са висшистите във Варна, на каква възраст младежите напускат дома на родителите си, кои са топ професиите, в които са заети – информация по тези теми е представена на 18 авторски информационни пана  на български и английски език.

„Нашата съвместна инициатива е пример за успешно сътрудничество между регионалните структури на държавните институции и местната власт и целта ни е да насочим общественото внимание към младите хора в България и в частност в област Варна. И тъй като ние, статистиците, обичаме данните, ще посоча, че област Варна е на второ място по дял на младите хора в България – 13.5%“, заяви директорът на Териториалното статистическо бюро – Североизток Деян Славов, който бе домакин на събитието.

Основната дейност на Националния статистически институт е да произвежда и разпространява достоверна и качествена информация, но наред с това нашата работа е много фокусирана към данните за децата и младежите, заяви председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов при откриването на изложбата и припомни, че институцията има сключени меморандуми за сътрудничество с Министерството на младежта и спорта и с УНИЦЕФ. „Вярваме, че така ще подпомогнем всички институции и организации, призвани да защитават правата на децата и младежите, за да взимат решения, които ще подобрят благосъстоянието им. За нас като общество няма по-важна задача да предложим добра жизнена перспектива на днешните млади хора, защото те са нашето утре“, обърна се доц. Атанасов към гостите. Изложбата е част от дългосрочната програма на Националния статистически институт за повишаване на статистическата грамотност, особено сред младите хора – учениците и студентите. За нас е от съществено значение все повече млади хора не само да могат да четат данните, но и да ги анализират, да знаят къде да търсят информация и да разпознават фалшивите новини, посочи още председателят на НСИ.

Изложбата е представена при слънчевия часовник в Морската градина ( GPS координати) и може да бъде посетена от варненци и гостите на морската столица до 8 септември. Експозицията ще бъде открита на 30 август във Велико Търново, на 1 септември – във Враца, на 16 септември – в Пловдив, на 1 октомври – в Бургас, а последната експозиция ще бъде открита в София на 16 октомври. И тази година организаторите отправят две предизвикателства към посетителите на изложбата. Първото е да изпратят селфи от изложбата, за да участват в томбола с награди. Срокът за изпращане на снимките е 5 септември. Второто предизвикателство е към по-любознателните – те могат да участват във викторина „Сканирай и спечели“. Резултатите от играта ще бъдат обявени на 15 септември т.г.