Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ приветства участниците в Годишната конференция на Съвета за икономически анализи

Публикувано на: 24.06.2024 - 16:57

„Съветът за икономически анализи не е поредният съвещателен орган, а е общност от доказани професионалисти и авторитетни преподаватели и изследователи в областта на икономика, финансите, анализите и стратегическото планиране, която обединява знанията, опита и усилията си в търсене на работещи решения за икономическото, финансовото и социалното развитие на страната“ – с тези думи председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов се обърна към официалните гости и участниците в Годишната конференция на Съвета за икономически анализи. Двудневният форум се провежда за втора поредна година в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С приветствия към участниците се обърнаха заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова, която е председател на Съвета, и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев, който е домакин на конференцията.

Участието на НСИ в този авторитетен форум, който се провежда в навечерието на 144-ата годишнина от създаването на националната статистика в България, е поредното доказателство, че нашата организация е съхранила и продължава да се ползва с доверието и на държавните институции, на социалните партньори и на гражданите, посочи доц. Атанасов. Според него решенията и политиките в отделните сектори на икономическия и социалния живот се взимат на базата на навременна, достъпна, обективна и безпристрастна информация. Ние напълно безусловно осъзнаваме отредената ни роля и абсолютно стриктно спазваме Кодекса на европейската статистическа практика и световните статистически стандарти, каза още доц. Атанасов.

По-късно пред участниците в конференцията заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев представи акцентите в дейността, стратегическите цели за развитие и ползите от предстоящото членство на институцията в Комитета по статистика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Модернизацията на НСИ, актуализирането на процеса на събиране, обработване и представяне на данните, осъвременяване на регулаторната рамка са част от акцентите в работата на ръководния екип на НСИ. Д-р Колев открои още внедряването на нови подходи за производството на статистическа информация, ясна комуникация и взаимодействие със заинтересованите страни и не на последно място разширяването на националното и международното сътрудничество като важни аспекти в работата на НСИ.

Съветът за икономически анализи беше създаден в началото на 2023 г. като съвещателен орган, който изготвя независими анализи за предизвикателствата с рисковете пред българската икономика и формулира препоръки, възможни решения и мерки за преодоляване на възникнали проблеми в областта на икономиката, ускореното устойчиво развитие, изменението на климата, социалната справедливост, демографските проблеми, социалните неравенства и др. Членове на Съвета са икономисти и изследователи от престижни международни университети.