Премини към основното съдържание

България отново се представи достойно в Европейската олимпиада по статистика за ученици

Публикувано на: 06.06.2024 - 12:10

Три български отбора са в челната десятка

Евростат има удоволствието да обяви победителите в Европейската олимпиада по статистика за 2024, проведена през учебната 2023 - 2024 година.

Над 22 000 ученици от 20 държави се регистрираха за участие в седмото издание на това състезание по статистическа грамотност, което бележи най-голям брой участници от началото на провеждането му.

След оспорвана национална фаза отборите победители от всяка участваща държава се включиха в европейския финал. Задачата беше да се направи двуминутен видеоклип: участниците трябваше да работят по темата „Преди всичко беше по-добре! Истина или не?“

Жури от европейски експерти оцени 64 кандидати и избра 5-те най-добри видеоклипа във възрастовата група 14 - 16 години (34 кандидати) и във възрастовата група 16 - 18 години (30 кандидати). Учениците оставиха отлични впечатления у експертното жури с високото ниво на креативност и изключителното качество на работата си! 

Победители във възрастовата група 14 - 16 години

Отбор AFS_STAT_8 (Гърция) спечели първа награда в младшата възрастова група (14 - 16 години) с видеоклипа си за пътуване във времето, започващо през 2099 година. Главният герой сравнява данните между 1986 г. и 2024 г. и преценява как се е променил животът в Гърция. Накрая наближава пясъчна буря и той решава да пътува до 2024 г., за да направи необходимите промени, които да изменят хода на бъдещето.

На второ място бе класиран отбор SECONDTRY (Словакия) с двама герои от различни времена (Лучия от 1938 г. и Якуб, роден през 1998 г.), които разговарят за разликите в живота на двамата.

MATHLETICS (Германия) се класира на трето място със своя видеоклип, в който обяснява как животът в Германия сега е по-различен от този в миналото, що се отнася до различни аспекти.

IM_PRO (България) и ZENIT (Словения) заеха съответно четвърто и пето място.

Победители във възрастовата група 16 - 18 години

В старшата възрастова група на първо място се класира отбор ZUIKOS (Литва) със своя професионален видеоклип, в който подробно са описани промените, настъпили в Литва. Във видеото са разгледани цифровите аспекти, социалният живот и образованието, данъчните данни и енергетиката. Видеоклипът завършва с положителна нотка, като заявява, че Литва се е подобрила доста забележимо през последните 40 години.

PERO4F (Словакия) се класира на второ място с видеоклип, който коригира погрешните схващания на словаците чрез добре разработено видео, обясняващо промените, настъпили в Словакия след присъединяването на страната към ЕС.

WORKSHEET (Литва) се класира на трето място с обяснението си за промените, които се случват в Литва, от гледната точка на различни млади хора.

TURBO (Словакия) и TUKEY (Гърция) се класираха съответно на четвърто и пето място.

Церемонията по награждаването ще се състои на 26 юни 2024 г. в 11:00 ч. централноевропейско време в Мадрид и ще бъде предавана и онлайн.

Тази година журито се състоеше от експерти в областта на статистиката, математиката, проверката на факти и комуникацията:

  • Глен Кембъл, асистент по информация и комуникация за рекламно съдържание в Службата за публикации на Европейския съюз; Люксембург
  • Богдан Драгия, журналист, консултант в комуникационния отдел на румънския НСИ; Румъния
  • Джонатан Елиът, журналист, водещ на подкаст на Евростат; Обединено кралство
  • Рамон Фери Гарсия, преподавател в Университета на Гранада; Испания
  • Вероника Франковска, анализатор и ръководител на проекти в организацията за проверка на факти Demagog; Словакия
  • Анна Майхолм, журналист, член на борда на Европейската младежка преса от 2020 г.; Дания
  • Юрки Мьотьонен, университетски преподавател в катедрата по математика и статистика в Хелзинкския университет; Финландия
  • Клаудио Никеле, част от екипа на JRC за наука и съвети за споделяне на знания, сътрудничество и нови начини на работа; привърженик на визуалното мислене; Белгия

 

За повече информация

  • 2024 European Statistics Competition (Европейска олимпиада по статистика 2024 г.)
  • Youtube winners video (Видеа на победителите в YouTube)
  • Всички видеоклипове от европейския финал са достъпни в списъците за възпроизвеждане на възрастовите групи 14-16 и 16-18 години.