Премини към основното съдържание

Заседание на Националния статистически съвет по повод присъединяването на НСИ за пълноправен член на ОИСР

Публикувано на: 30.05.2024 - 16:47

На 30 май се проведе заседание на Националния статистически съвет, ръководено от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и посветено на предстоящото изслушване за присъединяването на българската статистика като пълноправен член в Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По време на заседанието беше обсъден напредъка по предприетите действия от органите на статистиката по изпълнение на препоръките от Партньорската проверка от 2022 година и бяха представени препоръки на ОИСР, включени във финалния доклад за оценка на готовността на България за присъединяване към организацията, и обсъждане на възможни действия за тяхното изпълнение.

Беше представена информация за целия процес на присъединяване на българската статистика - проведените мисии на ОИСР в НСИ, изпълнените 18 препоръки от пролетта на 2023 година, Партньорската проверка от март 2024 г., както и за предстоящото изслушване на България пред Комитета по статистика и политики в областта на статистиката през юни тази година

Членовете на съвета се обединиха около мнението, че Националната статистическа система в България е приведена в съответствие с Препоръката на ОИСР относно добрите статистически практики и органите на статистиката в България са в състояние да прилагат изцяло Препоръката в рамките на Националната статистическа система.

В края на заседанието доц. Атанасов благодари на присъстващите за свършената работа. „Стъпка по стъпка вървим напред, за да бъдем наравно с колегите от Европа и света“ – подчерта той.