Премини към основното съдържание

Твърдението, че от Евростат е изпратено писмо за нередности в работата на НСИ, е невярно

Публикувано на: 22.04.2024 - 10:00

Европейската статистическа служба не е изпращала писмо за проблеми с качеството на данните на българската статистика по индекса на потребителските цени, спрямо който се определя инфлацията, съобщи БНТ.

Данните за България преминават редовно през процедури за валидиране и се публикуват с данните на другите страни членки, посочват от Евростат в отговор на специално запитване от обществената телевизия. Поводът за проверката на фактите е твърдение на народни представители от партия „Възраждане“, че Евростат е открила нередности в работата на НСИ.

Твърденията, че данните за инфлацията се манипулират, бяха категорично опровергани и от Евростат, и от председателя на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов по време на изслушването му в пленарната зала на Народното събрание, а впоследствие и на специална среща с депутати от политическата партия.

Целия материал може да видите тук: https://bntnews.bg/news/proverka-na-fakti-evrostat-ne-e-otkrila-nerednosti-v-rabotata-na-nsi-1275054news.html