Премини към основното съдържание

Седмото издание на ЕОС отбеляза рекорд в онлайн гласуването за финалистите

Публикувано на: 12.04.2024 - 15:32

Рекордните 38 758 гласа събраха финалистите за публичния кръг на Европейската олимпиада по статистика 2024 – с близо 15 760 гласа повече в сравнение с миналата година. За публичното изслушване  се класираха 11 отбора от цялата страна, които са разделени в две възрастови групи.

Онлайн гласуването се проведе в периода от 1 до 11 април т.г. Задачата на състезателите беше да разработят идея за видеоклип на тема „Някога всичко беше по-хубаво – истина ли е?“. На сайта на НСИ бяха публикувани „визитки“ и идейните проекти на всички претенденти за последния етап на престижното състезание.

Кой от отборите е събрал най-голям вот ще стане ясно на 13 април - събота, когато ще се проведе публичното изслушване на финалистите. Те ще бъдат оценявани от специално жури. Крайната оценка се формира от онлайн гласуването, което е с тежест 25%, още 25% ще добави публиката в залата, а оценката на журито ще донесе 50% за окончателния резултат.

На 13 април ще бъдат обявени отборите, класирани на първите две места в двете категории. Те ще представят България на международния финал на Европейската статистическа олимпиада.