Премини към основното съдържание

НСИ ще предоставя данни за провеждане на ефективна демографска политика

Публикувано на: 22.12.2023 - 14:53

Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов участва в среща за демографската политика на страната, свикана днес от министър-председателя акад. Николай Денков. В срещата участваха представители на шест министерства, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

В началото на срещата премиерът отбеляза основни акценти, по които трябва да се работи. Това са целеви подход според социалната групи и според доходите на хората, както и според региони, също така негативният образ, който сами създаваме, акцентирайки върху отрицателните събития в страната. „Третият акцент, продължи академик Денков, е да работим заедно, така че хубавите идеи да се реализират и от стратегии да преминем към конкретни планове в тази област.“

Доц. Атанасов увери участниците в срещата, че НСИ извършва множество изследвания в областта на демографската статистика и може да предостави всички необходими данни, така че да бъде провеждана ефективна демографска политика сега и занапред. „Демографската политика е приоритет на правителството и имаме уверението, че тя ще бъде провеждана дългосрочно“, допълни той.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че за да има решения на демографските проблеми, трябва да има конкретни цели за изпълнение и ясни приоритети.