Премини към основното съдържание

Колективен трудов договор ще действа в НСИ за първи път през 2024 г.

Публикувано на: 20.12.2023 - 13:22

За първи път в историята на Националния статистически институт беше сключен колективен трудов договор. Документът беше подписан днес от председателя на институцията доц. д-р Атанас Атанасов, от председателя на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ Кремена Атанасова, от директорите на териториални статистически бюра и председателите на синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ в Централно управление и Териториалните статистически бюра. Представителите на регионалните структури на НСИ присъстваха онлайн на събитието.

„Радвам се, че след дълги преговори, вече разполагаме с колективен трудов договор. Благодаря на колегите и на госпожа Кремена Атанасова. Сигурен съм, че отсега нататък социалният ни диалог ще бъде много по-добър“ – отбеляза при подписването доц. Атанасов.

От своя страна Кремена Атанасова сподели: „Благодаря на ръководството на НСИ, на нашите прекрасни синдикални лидери. Надявам се, че на днешния празник, на Игнажден, с вече подписали КТД, от  догодина да имаме нови успехи по отношение и на заплатите – цел, която ние няма да забравяме.“

 

Колективният трудов договор ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. и ще осигурява по-благоприятни условия на труд за служителите на Централното управление и регионалните структури на НСИ – възможности за допълнителни дни платен годишен отпуск; застраховка „Живот“ и „Злополука“; регламентира се и възнаграждението за нощен труд от 22.00 до 6.00 часа. Дава се възможност за ползване на платен годишен отпуск едновременно от членовете на едно семейство, ако и двамата работят в НСИ. С документа се въвежда задължение на работодателя да осигури еднакъв размер на възнагражденията на служителите на една и съща длъжност без значение дали работят в Централното управление или в териториалните звена.

С влизането в сила на договора се създава постоянно действаща работна група, която ще изпълнява функциите на консултативен съвет към председателя на НСИ. Новият орган ще разглежда всички въпроси, свързани с регулирането на трудовите и осигурителните отношения, заетостта, социалното подпомагане, безопасните условия на труд, както и споровете, свързани с изпълнението на КТД. Постоянната работна група ще контролира и изпълнението на разпоредбите на договора. 

Колективният трудов договор е със срок на действие от една календарна година.