Премини към основното съдържание

Националният статистически съвет прие Отчета за дейността на НСИ през 2023г. и Националната статистическа програма за 2024 г.

Публикувано на: 08.12.2023 - 17:06

На последното си заседание за тази година Националният статистически съвет обсъди и прие без забележки Националната статистическа програма за 2024 година и отчета  за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на НСИ през 2023 г. Като допълнение към дискусиите, относно ресурсното обезпечаване с кадри, доц. д-р Атанас Атанасов запозна присъстващите, че е постигната договореност със синдикатите за колективния трудов договор и на 90 процента е готово споразумението по него. Създаден е синдикален съвет и е в ход създаването на работодателски съвет, който да бъде консултативен орган с участие на национално представителните работодателски организации. „Имаме добър социален диалог, въпреки липсата на средства. Смятам, че добрият баланс в НСИ трябва да съществува“ отбеляза доц. Атанасов и сподели, че очакванията за бюджета за 2024 г. са да има чувствително увеличение на средствата за издръжка и тъй като е предвиден фонд за изравняване на диспропорциите в държавната администрация, заплатите в НСИ да бъдат повишени.

В началото на заседанието Съветът избра за свой секретар проф. д-р Силвия Трифонова, която зае освободената длъжност от доц. Екатерина Тошева – избрана на предходното заседание за председател на НСС.

Основна тема от дневния ред на заседанието беше за на напредъка по предприетите действия от органите на статистиката по препоръките от Партньорската проверка 2022 година. Председателят на НСИ припомни, че всички органи на статистиката трябва да се движат заедно, да няма изоставащи. Всички членове докладваха за дейностите в отделните институции. Акцент беше поставен върху публикуването на метаданните.

Участниците се обединиха в мнението за важността и необходимостта от обособяването на отделни професионално независими звена за производство на статистически данни, тъй като информацията става все по-голям приоритет на всички нива.