Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ откри обучение за експерти от Западните Балкани и Турция

Публикувано на: 06.12.2023 - 16:52

Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов откри тридневно обучение за експерти от статистическите институти от Турция, Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Посещението се организира в рамките на проект „IPA 2019 Многонационална програма за сътрудничество в областта на статистиката за подкрепа на статистическите органи на страните от Западните Балкани и Турция за бъдещо членство в ЕС“, финансиран от Евростат и реализиран в консорциум с германската консултантска фирма GOPA Worldwide Consultants GmbH.

„НСИ участва активно в инструмента IPA за предприсъединителна помощ, тъй като смятаме, че тези посещения с цел обучение са добра възможност не само да помогнем на страните кандидати за членство в ЕС да приведат практиките си в съответствие с достиженията на Европейската статистическа система, но също така са и ефективен инструмент за развитие на двустранно и регионално сътрудничество“, заяви председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов в приветствието си към участниците.   „Тъй като вярваме, че качеството е ключов елемент за производството на статистическа информация и е гаранция за надеждността на информацията, ние сме сертифицирани по стандарта за управление на качеството ISO 9001:2015 и по стандарта за информационна сигурност ISO 27001:2018, като имаме и внедрена Интегрирана система за управление, съобразена с двата стандарта,“ подчерта доц. Атанасов.

От страна на НСИ в обучението участват д-р Галя Статева, държавен експерт в отдел „Планиране и качество на статистическите изследвания“, и Костадин Георгиев, главен експерт в отдел „Информационни системи и приложен софтуер“. Дневният ред включва широк кръг от теми, посветени на опита на НСИ с внедряване на стандарта за управление на качеството ISO 9001:2015, подобряването на съществуващите системи за управление на качеството, процедури за провеждане на вътрешен и външен одит и други. Националният статистически институт активно участва в проекти за обучение на експерти от Западните Балкани, тъй като подобни инициативи са добра възможност и спомагат за подобряване на качеството и повишаване на доверието в официалната статистика.