Премини към основното съдържание

Служители на НСИ се обучават за работа с SPSS

Публикувано на: 23.10.2023 - 16:00

Започна 4-седмично обучение за работа с SPSS за служители на Националния статистически институт. Курсът за статистиците се провежда в библиотеката на НСИ и беше открит от председателя доц. д-р Атанас Атанасов. Той обърна внимание, че SPSS е специализиран софтуер и владеенето му улеснява изключително много работата при обработка на статистически данни, тъй като няма лимит за големината на масива. „На практика с този софтуер на обикновен компютър може да се обработи масив с данни за цялото население на България. Това е софтуер, с който може да се свърши над 90% от работата в НСИ. Но трябва да отбележа, че един софтуер е толкова добър, колкото добре го владеете“ отбеляза доц. Атанасов.

Курсът се води от проф. Соня Чипева, която също е служител на НСИ и в продължение на 30 академични часа две групи по 12 души, предимно новопостъпили служители от НСИ, ще се обучават паралелно като курсът ще завърши с тест.

Курсът е част от поредица специализирани обучения за служители на НСИ. Предстоят подобни за работа с Microsoft Excel, за сезонно изглаждане на данни и други.