Премини към основното съдържание

НСИ награди победителите в националните етапи на Европейската статистическа олимпиада и Международния конкурс за плакат

Публикувано на: 07.10.2023 - 15:46

На официална церемония в София председателят на Националния статистически институт, доц. д-р Атанас Атанасов и заместник-председателят на НСИ и председател на журитата на състезанията доц. д-р Михаил Кончев връчиха наградите на победителите в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика и в националния кръг на Международния конкурс за статистически плакат, които се проведоха в рамките на учебната 2022/2023 година.

В двата национални етапа на шестото издание на олимпиадата участваха 310 ученически отбора от цялата страна – 208 в Категория А (от X до XII клас) и 102 в Категория Б (от VIII до IX клас). Тази година отново имаше допълнителен етап в националното ниво, като първите пет отбора от всяка категория получиха правото да премерят сили за участие в европейския кръг, за който подготвиха и защитиха идейни видеопроекти на тема „Благосъстояние“.

На първенците, завършващи средното си образование през 2023 г. се призна оценка отличен 6.0 от конкурсния изпит в Университета за национално и световно стопанство за кандидатстване във всички специалности от направление „Икономика“ за учебната 2023/2024 година.

За трети път НСИ организира националния кръг на Международния конкурс за статистически плакат – инициатива на Международната асоциация за обучение по статистика и образователната секция на Международния статистически институт. Състезанието се провежда на всеки две години и дава възможност на преподаватели, ученици и студенти да изявят своите таланти при използването на статистическите данни като инструмент за изучаване на обществено-икономическите процеси и средата на живот. В оспорваната надпревара в трите категории участваха 101 отбора от 60 образователни институции в страната.

На спечелилите отбори в националния кръг на Европейската статистическа олимпиадата и Международния конкурс за статистически плакат, както и на техните ментори НСИ осигури парични награди.

„Ангажиментите ви в зрелостни и кандидатстудентски изпити и заслужената ви лятна ваканция не ни дадоха възможност по-рано да осъществим тази среща, но аз я очаквах с нетърпение, за да ви кажа лично колко много се гордеем с вас и показаните резултати на национално, европейско и международно ниво. Впечатлени сме от вашата креативност, анализаторски и графични умения“ – заяви доц. Атанасов пред младите хора и техните преподаватели. Той допълни, че наред с откритата преди дни съвместна изложба на НСИ и Столична община „Да преобразим нашия свят. Цели за устойчиво развитие до 2030 г.“ настоящата церемония е част от събитията, с които НСИ отбелязва Европейския ден на статистиката – 20 октомври.

 

Национален кръг на Европейската статистическа олимпиада - резултати:

https://www.nsi.bg/esc-2023/

Национален кръг на Международен конкурс за статистически плакат – резултати:

https://www.nsi.bg/islp2023/islp_results.htm