Премини към основното съдържание

Топ статистици обсъждаха в Канада бъдещето на световната статистика

Публикувано на: 21.07.2023 - 17:30

Поверителност, навременност и иновативност са сред принципите, които да се прилагат при използването на изкуствения интелект в статистическата практика – около това становище се обединиха участниците в дискусията „Ролята на отговорния AI в официалната статистика“. Форумът е включен в програмата на 64-ия Световен статистически конгрес, който се проведе в Отава от 16 до 20 юли 2023 г.

Най-мащабното събитие в тазгодишния статистически календар събра в канадския град множество топ статистици от цял свят – изследователи, представители на академичните среди, бизнес лидери, анализатори и политици, които в продължение на четири дни обмениха мнения за развитието на статистическата наука и прилагането на статистиката за открития, иновации и вземане на решения. В официалната програма на форума бяха включени лекции и сесии, семинари и курсове, както и специални събития за млади статистици и жените в науката за данните.

България беше представена от председателя на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов. Той участва в дискусиите, посветени на  внедряването на иновативните подходи в  официалната статистика. Делегатите на 64-ия конгрес откроиха като изключително актуална темата за ролята на изкуствения интелект. Новата технология трябва да се прилага, следвайки принципите на справедливост, иновативност, уместност и в името на общественото благо, е позицията на участниците в дискусията. В рамките на форума водещите експерти в областта на статистиката обсъждаха и иновативните подходи при представянето на данните.

Изключително интересни и важни за националните общества и техните статистически представителства бяха темите и дискусиите, посветени на предизвикателствата пред статистическите системи по време на кризи; управлението на данните за по-добър надзор, контрол и интегрирането на данните за целите на статистиката и вземането на решения, основани на доказателства; основните инфраструктури на официалната статистика - предизвикателства, опит и възможности, с особен акцент върху последния кръг преброявания и др.

Освен в отделните дискусии доц. Атанасов се включи и в заседанието на Общото събрание на Международния статистически институт, което се проведе в рамките на форума. На него беше избран новият президент на МСИ Сумин Хе – професор по статистика от Мичиганския университет. Международният статистически институт (ISI) е професионалната асоциация на статистиците, основана през 1885 г., която ръководи, подкрепя и насърчава развитието и добрите практики в областта на статистиката в световен мащаб под мотото: „Статистическата наука за по-добър свят“.

Конгресът завърши с връчването на традиционните награди на победителите от Международния конкурс за статистически плакат. Специалната награда на МСИ беше присъдена на 102-годишния проф. К. Р.  Рао от Индия – легенда в световната статистика.

Следващият 65-ти Конгрес на Международния статистически институт ще се проведе от 13 до 17 юли 2025 г. в Хага, Нидерландия.