Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в заседание на Група на високо равнище към статистическия отдел на ООН

Публикувано на: 17.07.2023 - 09:30

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов участва в 31-ото заседание на Групата на високо равнище за партньорство, координация и изграждане на капацитет за статистика за Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие на ООН (HLG-PCCB). Форумът се проведе във виртуален формат.

По време на заседанието бяха обсъдени теми, свързани с подготовката на следващия Световен форум за данни на ООН, глобални инициативи, свързани с финансирането на данни и статистики, както и необходимостта от ревизиране на Глобалния план за действие от Кейптаун, за да отговори на ключовите нужди от данни и статистически капацитет на националните статистически системи. 

Групата на високо равнище към Статистическия отдел на ООН е създадена през 2015 г. с цел установяване на глобално партньорство за данни за целите за устойчиво развитие. Основната й задача е да осигури стратегическо ръководство по отношение на процеса на статистическо наблюдение и отчитане на изпълнението на целите за устойчиво развитие. Състои от председателите на 22 национални статистически института от държавите-членки на ООН, като се цели равномерно представителство на всички континенти и региони. В началото на м. юли т.г., председателят на НСИ беше одобрен за член на Групата като един от петимата представители за региона на Северна Америка и Европа.

В заседанията на Групата участват и представители на различни международни организации, сред които Партньорството в статистиката за развитие през 21. век (PARIS21), Световната банка, Икономическата комисия за Европа на ООН, Глобалното партньорство за данни за устойчиво развитие и др.