Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в 20-та среща на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката към ОИСР

Публикувано на: 29.06.2023 - 14:13

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов взе участие в 20-та среща на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която се проведе в периода 26-28 юни 2023 г. в централата на ОИСР в Париж.

В дневния ред на заседанието бяха включени теми, свързани с основния мандат на Комитета по статистика – да осигурява качествена и международно сравнима статистическа информация и да насърчава използването на надеждни статистически данни в процеса на разработване на икономически и социални политики. Специално внимание беше обърнато на ролята на националните статистически институти като надеждни посредници на данни; предстоящата ревизия на Системата за национални сметки (SNA); измерването на благосъстоянието; както и използването на нови източници на данни при производството на официална статистика.

След официалната сесия доц. Атанасов проведе неофициална среща със заместник-директора на дирекция „Статистика и данни" г-жа Аша Йохансон и г-н Жулиен Дюпон – координатор по присъединяването от страна на ОИСР. Целта на срещата беше обсъждане на следващите стъпки, които трябва да се предприемат в продължение на успешно проведената през месец март т.г. в НСИ проучвателна мисия – част от техническите прегледи на българското законодателство, политики и практики за съответствие със стандартите и правните инструменти на ОИСР.

България е асоцииран член на Комитета от 2019 г., а година по-рано страната се присъедини към единствения правен инструмент на ОИСР, свързан със статистиката – Препоръката на Съвета за добра статистическа практика.